Holmebækkens Børnehus profil
Holmebækkens Børnehus er en Sprog, leg- og bevægelsesinstitution. Profilen har til formål at sætte retning for en pædagogisk praksis, der skal understøtte børnenes udvikling generelt og med ekstra fokus på de sproglige og motoriske kompetencer. Derudover arbejder vi med det afsæt at legen er en del af barnets grundlæggende udviklingsfundament
De tidlige sproglige kompetencer er vigtige i forhold til senere læring og har dermed betydning for barnets udvikling af færdigheder i skolen og i livet generelt.
Forskning viser at der er store forskel på børns sproglige kompetencer, og at dagtilbuddet, ved at styrke de sproglige indsatser, kan medvirke til at skabe lige læringschancer for alle børn. Dette arbejde vil vi gerne bistå. Konkret, betyder det at sprog og bevægelse er en integreret del af vores hverdag på flere måder.
I løbet af foråret 2021 vil vi indgå i et sprogpartnerskab med sprogforsker Pia Thomsen. Dette partnerskab har til formål at videreudvikle kompetencer og skabe viden for personalegruppen, der gør at vores praksis tager et større afsæt i en helhedstænkning, omkring barnets sproglige udvikling.
De pædagogiske rammer for arbejdet med Sprog- og Bevægelse
- Vores arbejde med sprog og bevægelse afspejler først og fremmest et læringssyn, hvor barnets sprogtilegnelse i høj grad ikke kun handler om det verbale sprog, men også om det kropslige og sanselige sprog. Barnet er i sin krop! Når sproget skal læres, så bliver det dét ved at gøres. Når barnet øver sig, gentager, lytter, og er aktiv med hele kroppen, så kommer det. Dette læringssyn skal komme til udtryk igennem hele dagen, i både rutiner, aktiviteter og leg.
- Vores arbejde med sprog og bevægelse handler også om måden vi er sammen på. Den gode nære relation er forudsætningen for al pædagogisk arbejde og indhold. Dét at sætte ord på og samtale om en fælles opmærksomhed, og dét at barnet er aktivt deltagende er grundlaget for al samspil og interaktion igennem vores rutiner og aktiviteter.
- Vores fokus på sprog, leg- og bevægelse betyder også at børnene får mulighed for at fordybe sig og tilegne sig viden og færdigheder der relaterer sig til direkte til vores profil. Vi arbejder således med forskellige sprog og bevægelsestemaer hen over året. Det kan fx være følelser, sanser, den fysiske krop, fortællingen, sang, rim og remser mm.
De fysiske og organisatoriske rammer for arbejdet med Sprog, leg- og Bevægelse
Vores profil er tydelig i vores fællesrum, som begge er indrettet med fokus på og mulighed for bevægelse. Her laver vi også fællessamlinger med sang og dans. Derudover har vi i børnehaven et motorik rum som alle stuer kan booke sig ind på skift. Endeligt skal det også nævnes i vi som en del af vores samarbejde med Holmebækskolen 1 gang ugentligt har adgang til deres tumlesal/boldhal. Hver stue har både på stuerne og i fællesrummene mulighed for at lave motorikbaner med fokus på de 18 grundbevægelser.
Vores legeplads er relativ stor og med rig mulighed for at udfolde sig fysisk. Vi har blandt andet klatretræer, klatrestativer, gynger, cykelområde, rutsjebane
På vores legeplads må man udfordre sig selv fysisk. Dvs. at vi fx tillader at børnene kravler op på legehusets tag og rutsjer ned. Vi vurderer altid om det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og begrunder altid vores valg ud fra børnenes perspektiv. Tænk sig en motorisk styrke barnet træner ved at kravle op på taget – og tænk en følelse af mestring og succes når det lykkes første gang!
Det udendørs læringsmiljø bruges derudover til at lege bevægelseslege med børnene. Der løbes stafet, fangeleg, ståtrold, pustes sæbebobler, leges med faldskærm, laves motorikbaner osv. Vi bruger også nærområdet til gåture til fx biblioteket eller nissebjerget og skovture.
Vores storbørnsgruppe går i springcentret en gang om ugen. Dette er en begivenhed børnene elsker. I springcentret er der uddannede gymnastikundervisere der i samarbejde med det pædagogiske personale, understøtter børnenes deltagelse og udvikling.
De ældste af vores vuggestuebørn benytter ligeledes springcenteret en gang om ugen, og også her er det en begivenhed børnene elsker. For vuggestuens vedkommende er der ikke instruktører på, men børnene får lov til og mulighed for at gøre sig forskellige kropslige erfaringer.
I de fysiske rammer understøtter vi børnenes sproglige udvikling via elementer som billeder og skrevne ord. Vi arbejder med visualiseringer af lege-og læringsmiljøerne på både stuer, i fællesrummene og udendørs. Det gør vi fordi vi ved at konkreter og forudsigelighed er vigtige for børnenes forståelse, og oplevelse af mestring og deltagelse. Det skaber overblik og struktur som gør det lettere for børnene selv at navigere i lege- og læringsmiljøerne som de har lyst.
Legen er for os i Holmebækkens Børnehus, en af de mest afgørende arenaer for barnet i forhold til udvikling trivsel læring og dannelse.
I forhold til vores profil er legen derfor også det primære afsæt vi tager. Legen anskuer vi ud fra flere perspektiver, men alle med fokus på hvordan vi som voksne skaber betingelser for, udvikling af legen og legende udvikling. Legen bliver derfor et meget centralt omdrejningspunkt i vores måde også at forstå og møde barnet i deres nærmeste udviklingszone., samt forstå vores rolle i forhold til barnets udvikling gennem legen.